Een liefdevol ontbijt

door lichaamsgericht psycholoog Dienke

 

Onlangs heb ik mijzelf verdiept in de Ayurvedische (voedings)leer. Ik heb geleerd dat als ik in overeenstemming met mijn dosha eet, dit mij enorm helpt bij het vinden van balans. 

Ik deel hierbij graag dit ontbijtrecept passend bij mijn dosha (‘vata’):

 

Rijstkheer, een heerlijk verwarmend ontbijtrecept

Kheer is een bijzonder voedend gerecht. Door de kardemom, die zeer verwarmend werkt, wordt het spijsverteringsvuur aangewakkerd en zijn alle voedingsstoffen, waaronder de zuivel, goed te verteren. Kardemom zorgt, door zijn werking op de inwendige kanalen, voor een betere circulatie. De amandelen zijn heerlijk voedend en hydraterend.

 

Ingrediënten (1 portie)

  • 1 klein kopje gekookte basmati rijst (tip: kook de rijst de avond van te voren!)
  • 2 dl. volle melk (je kunt ook plantaardige melk gebruiken zoals haver- of amandelmelk). Ik houd echter van een lekkere volle koe melk. 
  • 2 gewelde medjool dadels in stukjes
  • handje gehakte amandelen
  • 4 kardemompeulen, zaadjes uit zaaddozen, gevijzeld

 

Bereidingswijze

Wanneer je de avond ervoor de rijst alvast hebt gekookt, ben je ’s morgens snel klaar met het bereiden van dit ontbijt. Neem een klein kopje gekookte rijst en verwarm dit in een steelpannetje met de melk, de dadels en de amandelen in ongeveer 5 minuten. Voeg dan de gevijzelde kardemom toe. Schep in een schaaltje en geniet!!