Functies van emoties

We nemen je graag mee in de wereld van emoties. Wat is de functie van een emotie? Hoe kan een emotie jouw gids worden? Dat je als een navigatiesysteem continue leidt op jouw levenspad.

Hoe werkt een emotie?

Emoties reageren op onze gedachten. Of beter gezegd, op onze overtuigingen. Overtuigingen zijn de gedachtes waarvan we geloven dat ze waar zijn. Elke keer wanneer je een emotie ervaart, weet je dus dat hier iets (een gedachte) aan vooraf is gegaan. 

 

Onze emoties hebben van zichzelf een gezonde flow: ze komen en gaan. We kunnen deze flow tegenhouden door:

  • Onze emoties te onderdrukken (door niet te willen voelen)
  • Door ons ermee te identificeren (we worden dan emotioneel, we maken de emotie groter en blijven er in hangen)

 

Als we onze emoties toelaten en observeren, dan laten we de emoties doen waarvoor ze bedoeld zijn. Namelijk:

  • Jou kracht geven (boosheid)
  • Jou te helpen iets los te laten (verdriet)
  • Jou te laten voelen wat goed voor je is op dit moment (vreugde en enthousiasme)

Boosheid

Wat een kracht krijgen we wanneer we boosheid voelen. Deze emotie wordt alleen destructief wanneer het vermengd is met oordelen en het aanwijzen van een schuldige.

 

Een van de meest belangrijke kenmerken van emoties, is dat het ALTIJD iets over JOU zegt en NIET over de ANDER.

 

Boosheid geeft je de kracht om grenzen te stellen, je leiding te geven of je ruimte terug te pakken. Het is een balansherstellende emotie die langskomt om jou te versterken.

 

Erken dat boosheid een functie voor jou heeft. Het gaat over vechten voor jezelf en niet het vechten tegen de ander. Je kunt het vuur van deze emotie fysiek gebruiken (bijvoorbeeld door te sporten) of voor het manifesteren en neerzetten van dingen in je leven.

 

Blijf elke keer goed onderzoeken waarom deze emotie langskomt en of er nog een andere emotie onderligt. Stel jezelf de volgende vragen om je focus te verschuiven van de andere persoon naar jezelf:

  • Waar ben je eerder over je eigen grenzen gegaan of waar heb je de leiding over je eigen leven weggegeven?
  • Wat mag er versterkt worden in jezelf?
  • Waar heb je de kracht voor nodig?

Verdriet

Verdriet is een balansherstellende emotie. Het reinigt, verzacht, het helpt je los te laten en over te geven aan wat er is.

 

Je kunt bijvoorbeeld tranen hebben na een overweldigende situatie, wanneer het allemaal even te veel is. De tranen helpen je om je energie te herstellen en de spanning los te laten. Je kunt verdriet ervaren wanneer je rouwt over een relatie, een fase in je leven of over iemand.

 

Wanneer we verdriet zonder verhalen toelaten, kan de emotie door ons heen stromen en doen waarvoor het bedoeld is, Het bericht van verdriet is: "Laat het los!". Het kan behoorlijk uitdagend zijn om verdriet toe te laten, maar het mag er zijn.

Vreugde en enthousiasme

Hoe voelt het voor jou wanneer je blij en enthousiast wordt van iets? Je voelt dat je er naartoe wilt bewegen, je voelt expansie en opening. Deze emotie vertelt jou: "JAA dit klopt voor jou, volg het! Ga doen wat je blij maakt!".

 

Soms volgen we deze emoties niet door beperkende overtuigingen zoals 'Wat kan er allemaal gebeuren als ik hiervoor ga?', 'Wat als ik ga falen?', 'Kan ik het wel?', 'Wat zullen anderen vinden?'.

 

Onderzoek hoeveel waarheid deze overtuigingen hebben blijf voelen wat er resoneert met jou.