Het lichaam spreekt

door lichaamsgericht coach Dori. 

 

We hebben allemaal te maken met verschillende genetische eigenschappen en invloeden vanuit onze omgeving, onze ervaringen en onze emoties. Al deze factoren hebben een effect op ons lichaam. Ze beïnvloeden de vorm en structuur van onze spieren en onze weefsels. Je kan dus zeggen dat het lichaam een spiegel is van onze innerlijke wereld. Hoe kan ons lichaam zich gaan vormen naar onze innerlijke wereld?

 

Een emotie is een bewegende energie (energy in motion). Deze energie beweegt door ons heen en is altijd op zoek naar een uitweg. Wanneer we een emotie onderdrukken, niet willen voelen, zetten we deze energie vast in ons lichaam. Dit doen we door het (onbewust) aanspannen van bepaalde spiergroepen. Deze vastgezette energie, de emotie die we niet willen voelen, wordt opgeslagen in ons lichaam. Ons bindweefsel verstijft, we blokkeren onze levensenergie en bieden weerstand tegen de natuurlijk stroom van het leven, het komen en gaan van energie. 

 

We gebruiken onze spieren als een schild om onszelf te beschermen tegen mogelijke fysieke- en emotionele gevaren. Hoe langer we een emotie onderdrukken, hoe sterker het lichaamsgebied (waar de energie zich heeft vastgezet) wordt overbelast.

 

Spanning in onze geest is zichtbaar als spanning in ons lichaam. Veelal houden we vast aan verhalen van het verleden, we projecteren oude conditionering op nieuwe situaties en herhalen steeds opnieuw dezelfde (fysieke) patronen. Als ons lichaam herhaaldelijk (over een langere periode) dezelfde beweging maakt (als bijvoorbeeld een reactie op stress), gaat het lichaam zich op een bepaalde manier vormen. 

 

"Ongeuite emoties worden opgeslagen in je lichaamsstructuur."

 

We kennen het allemaal, een situatie waarin we schrikken en onze schouders optrekken. Als de angst die we ervaren opgeslagen wordt in het lichaam, kan het gebeuren dat na verloop van tijd de schouders in een (lichte) opgetrokken houding blijven. De angst die we ervaren hebben tijdens de schrikreactie wordt dan zichtbaar in onze houding.

 

"We kunnen inzicht krijgen in het verhaal wat het lichaam ons vertelt. Het lichaam helpt ons bewust te worden van verborgen emotionele patronen die zich fysiek uiten."

 

Misschien herken je het volgende (bij jezelf of bij een ander):

  • Het hoofd reikt naar voren. Het hoofd lijkt weg te bewegen van het lichaam. Wil deze persoon zich misschien onthechten van het lichaam? Leeft deze persoon meer vanuit het hoofd dan vanuit het lijf waar gevoelens en emoties opgeslagen liggen?

 

  • Het onderlichaam heeft een rol in het stabiliseren van het lichaam, het bewegen, het balanceren. Een sterk ontwikkeld onderlichaam (in vergelijking met de rest van het lijf) zegt vaak iets over het ervaren van 'aarding', stabiliteit en veiligheid.

 

  • De achterkant van ons lichaam staat voor het verleden, de voorzijde staat voor de toekomst. Onze rug is onze 'support'. Wanneer we ons niet gesteund voelen of onzeker zijn over het verleden, zullen vaak de rugspieren aangespannen zijn.

 

  • Schouders die naar voren hangen zijn vaak een teken van een gesloten hartgebied. Misschien vind je het interessant om te weten dat veel mensen meer spanning ervaren aan de linkerzijde van de borst, heeft het hart meer bescherming nodig? Deze spanning kan zo groot zijn dat de linkerschouder meer naar voren beweegt. 

 

  • Een prominent borstgebied laat vaak een 'Ik kan het wel alleen' houding zien. Een smal of ingezakt borstgebied kan een teken zijn van passiviteit, onzekerheid, angst, onvoldoende lucht en energie. 

 

In het lichaam gaat het om balans en een natuurlijke flow. Een balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke, tussen de in- en de uitademing, tussen 'naar binnen' en 'naar buiten'. 

 

Dus.... werp je schild af. Ontspan je lichaam, zodat de energie van emoties vrij door je heen kan stromen. Adem diep in vanuit je buik en verwelkom het nieuwe moment met iedere nieuwe inademing. Adem lang en diep uit en laat gaan. Laat oude verhalen los en ben aanwezig met wat is.

 

Je emoties uiten kan op allerlei manieren, vind je eigen manier.

Beweeg, schud, spring, dans, maak geluid...

Verleng, verruim, laat los en laat het leven door je heen stromen!