Immuunsysteem

Het immuunsysteem is absoluut de grootste speler als het aankomt op onze vitaliteit. Dit is het domein dat onder andere bepaalt of we ons gelukkig voelen, chronische ziektes krijgen of herstellen van blessures. Het is dus niet alleen je ‘algehele weerstand’, maar het centraal systeem dat je gehele "physis" bepaalt. 

 

Je immuunsysteem bestaat primair uit het maag-darmkanaal, maar loopt eigenlijk van ‘mond tot anus’. Stel je maag-darmkanaal voor als een buis. Alles in deze buis bevindt zich nog steeds buiten het lichaam. Mag er iets door de wand van de buis, dan is het daadwerkelijk in het lichaam. Het is de taak van het immuunsysteem om te bepalen wat er in de buis blijft en weer mee naar buiten mag (lichaamsvreemde stoffen) en wat er naar binnen mag omdat het nuttig is (voeding, drinken). Bij een disfunctie van deze buis (een verhoogde doorlaatbaarheid) kunnen er lichaamsvreemde stoffen naar binnen komen. Je maag-darmkanaal krijgt hulp van je lever, nieren, milt, longen, huid, blinde darm en je lymfatisch stelsel. 

 

Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij:

  • Inname van voedsel.
  • Teveel suiker.
  •  Bij te weinig ‘echt eten’ (bewerkte producten).
  • Disbalans zuur-base evenwicht.
  • Inname van (sigaretten)rook, alcohol, medicatie en toxische stoffen.
  • Psycho-emotionele factoren, stress.

 

Het immuunsysteem kent veel relaties met andere domeinen. Zo kun je voeding eigenlijk niet loskoppelen van dit domein. En slaat stress bij veel mensen op hun darmen. De kwaliteit van je microbioom in je darm staat onder sterke invloed van je slaapkwaliteit en tot slot zie je dat beweging de darmperistaltiek positief beinvloedt.